Belangrijke informatie over de Griepprik 2023

Op 7 oktober hebben wij griepvaccinaties aangeboden in onze praktijk om u te helpen beschermen tegen de griep dit seizoen. We begrijpen echter dat sommigen van u deze dag mogelijk hebben gemist.

Het is van vitaal belang om uw gezondheid te beschermen, en daarom willen we u eraan herinneren dat als u de griepvaccinatie op 7 oktober hebt gemist, u nog steeds de kans heeft om uzelf te laten vaccineren.

Neem alstublieft contact op met onze assistente om een afspraak in te plannen voor uw griepvaccinatie.

We willen graag dat al onze patiënten met een indicatie deze belangrijke bescherming ontvangen. Hier zijn enkele belangrijke details:

 • Uitnodigingen: Vanaf half september ontvangen alle patiënten met een indicatie per post een uitnodiging voor de griepprik. We begrijpen dat u wellicht eerder gevaccineerd wilt worden, maar houd er rekening mee dat we de vaccins pas op de dag ervoor ontvangen. Onze leveringstijd is afhankelijk van de leverancier en buiten onze controle.
 • Contact bij geen uitnodiging: Als u gewoonlijk jaarlijks een griepprik krijgt en eind september nog geen uitnodiging heeft ontvangen, neem dan contact op met onze assistente.
 • Thuisvaccinatie: Voor degenen die gewend zijn de griepprik thuis te ontvangen, vragen wij u contact op te nemen met de praktijk zodat de assistente het met u af kan stemmen.
 • We willen de gezondheid van onze gemeenschap beschermen en hopen dat u deelneemt aan deze belangrijke vaccinatie. Voor eventuele vragen of verdere informatie, aarzel niet om contact met ons op te nemen. Samen zorgen we voor uw gezondheid."

De volgende patiëntengroepen komen in aanmerking:

 • 60 jaar en ouder: Voor ouderen is het risico op ernstige griepsymptomen hoger, dus wordt sterk aangeraden om de griepprik te halen.
 • Chronische aandoeningen: Patiënten met chronische ziekten zoals diabetes, hart- en longaandoeningen hebben een groter risico op griepcomplicaties. Zij worden aangeraden de griepprik te halen.
 • Zwangere vrouwen: Zwangere vrouwen lopen een verhoogd risico op complicaties door de griep, dus vaccinatie is belangrijk voor zowel moeder als baby.
 • Zorgverleners: Medische professionals die in nauw contact staan met patiënten dienen zich te laten vaccineren om verspreiding van de griep te voorkomen.

Belangrijk:

 • Neem uw uitnodiging(en) mee! LET OP: zonder brief kunnen wij u de prik niet geven.
 • Draag kleding waarbij u gemakkelijk uw bovenarmen bloot kunt maken.

Voor uw welzijn vragen wij met de volgende situaties thuis te blijven en op een eerstvolgende werkdag contact op te nemen met de assistente:

 • Koorts: als u koorts heeft op de dag van uw geplande afspraak of procedure, raden wij u aan om thuis te blijven. Dit is een voorzorgsmaatregel om mogelijke verspreiding te voorkomen.
 • Prednison stootkuur: als u momenteel een prednison stootkuur volgt. Het kan van invloed zijn op uw behandeling of procedure.
 • Geplande operatie binnen 48 uur: als u binnen 48 uur een geplande operatie heeft. Dit is belangrijk om uw operatie optimaal te laten verlopen. 
 • Bewezen allergie griepprik: als u een bewezen allergie heeft voor een van de bestanddelen van het griepvaccin. 

Voor meer informatie:
rivm.nl
thuisarts.nl

Pneumokokkenvaccinatie

U krijgt deze vaccinatie omdat u geboren bent tussen 1 januari 1957 en 31 december 1960.

De prik maakt de kans kleiner dat u ziek wordt door pneumokokken. U heeft minder kans op longontsteking. Na 5 jaar is de prik uitgewerkt.

Wanneer belt u met de praktijk?

 • Als u koorts heeft op de dag dat u de prik krijgt. Maak dan een nieuwe afspraak.
 • Als u weet dat u allergisch bent voor de prik.
 • Als u de prik minder dan 2 jaar geleden heeft gekregen, bijvoorbeeld in het ziekenhuis.
 • Als u op de dag van de prik of binnen 2 dagen na de prik een operatie heeft.
 • Als u op dit moment chemotherapie krijgt of in de laatste 3 maanden heeft gehad.

Voor deze vaccinatie ontvangt u omstreeks half september gelijktijdig met de uitnodiging van de griepvaccinatie een brief. Ook deze brief dient u 7 oktober mee te nemen.

Voor meer informatie over de pneumokokkenvaccinatie klik hier

Jaarlijkse griepvaccinatie

De griepprik wordt gegeven op zaterdag 31 oktober 
Om de coronamaatregelen goed na te leven hebben we veiligheidsmaatregelen getroffen. De vaccinaties zullen buiten naast de praktijk in een grote tent plaats vinden.

Om het zo veilig mogelijk te houden is het belangrijk om de opkomst te spreiden. We werken daarom met tijdsblokken. Er is dus geen vrije inloop. We realiseren ons dat dit niet ideaal is, maar voor nu is het de beste manier. We rekenen op uw begrip en medewerking.

Wij hopen dat u begrijpt dat deze maatregelen in uw belang zijn om uw veiligheid zoveel mogelijk te garanderen. En we willen u bedanken voor uw begrip. Het zijn uitzonderlijke tijden.

Alleen op medische indicatie en bij hoge uitzondering komen wij, op afspraak, na 31 oktober thuis prikken.

Voor meer informatie over de griepvaccinatie: Thuisarts.nl en RIVM

Ik wilde voorheen geen griepprik en behoor wel tot de doelgroep, maar wil nu toch een griepprik
Mogelijk dat u, vanwege recente wereldwijde ontwikkelingen rondom Corona, alsnog overweegt om in aanmerking te komen voor de griepvaccinactie. Wij verzoeken u dit aan te geven bij de assistente via assistente@mc-hoofddorp.nl

Wij zullen dan voor u een extra griepvaccinatie bestellen. We schatten in dat deze extra griepvaccinaties begin december 2020 kunnen worden geleverd en eventueel kunnen worden gezet.

Ik behoor niet tot de doelgroep, maar wil wel een griepprik
Als u niet tot de doelgroep van de gratis griepprik behoort, kunt u de griepprik zelf betalen. U vraagt dan bij uw huisarts een recept voor de griepprik. U koopt het griepvaccin bij de apotheek en gaat met het vaccin naar uw huisarts die de prik zet. U betaalt voor het vaccin en voor het zetten van de prik. Soms vergoedt de zorgverzekering de griepprik. Vraag uw zorgverzekeraar hiervoor om meer informatie. Er zijn ook werkgevers die de hun werknemers de griepprik aanbieden.

Let op: het is dit jaar mogelijk dat de apotheek aangeeft dat ze geen griepvaccins hebben. Dit komt door een internationaal tekort aan vaccins. Mensen die een uitnodiging van hun huisarts krijgen voor de griepprik omdat ze een medische aandoening hebben en/of ouder zijn dan 60 jaar en zorgmedewerkers krijgen voorrang. Kijk hier voor een uitleg.

Ik kan niet op de 31 oktober, wat nu?
Bent u verhinderd op de voor u aangewezen tijd, dan kunt u in overleg via assistente@mc-hoofddorp.nl op een andere, nog nader te bepalen tijdstip komen. Echter wij verzoeken u zeer dringend wel op deze 31 oktober te komen indien u een vaccinatie wenst, daar de capaciteit en aantal vaccins in de praktijk op deze dag hiervoor is aangepast. Op 31 oktober hebben we een dusdanige investering gedaan om u op een zo veilig mogelijke manier te kunnen vaccineren. Alleen bij zeer hoge uitzondering kunt u na 31 oktober op een andere, nog te bepalen prikdatum komen. Let wel! In verband met aangepast hoeveelheid vaccins dienen wij deze voor u na te bestellen. De verwachte leverdatum is begin december. Wij kunnen u dan waarschijnlijk in december vaccineren. U krijgt voor het halen van de griepprik vrij van uw werk.

Griepprik: hoe gaat dat zaterdag 31 / 10 in zijn werk
Om de Corona maatregelen goed na te kunnen leven hebben we veiligheidsmaatregelen getroffen en volgen hiermee de richtlijnen van het RIVM en GGD veiligheidsregio.

Belangrijk

 • Neem uw uitnodiging(en) mee. Als u deze niet bij u heeft, kunnen wij u niet vaccineren.
 • Houd u aan de indeling van de tijdsblokken, kom NIET zomaar op een ander moment.
 • Neem z.s.m. contact met ons op als u écht niet kunt komen: assistente@mc-hoofddorp.nl
 • Blijf thuis met klachten die passen bij corona: verkoudheid, keelpijn, niezen, hoesten, opeens moe, niet meer ruiken of proeven, koorts. Maak een nieuwe afspraak.
 • Kom, als dat lukt, alleen. Als uw huisgenoot ook een oproep krijgt, dan kunt u samen komen.
 • Draag een mondkapje en houd afstand.
 • Volg de aanwijzingen ter plekke goed op
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen en desinfecteer uw handen bij binnenkomst.
 • Draag kleding waarbij u gemakkelijk uw bovenarm(en) bloot kunt maken. En indien nodig een warme jas!
 • Mocht de corona situatie wijzigen adviseren wij u voor actuele info onze website te raadplegen
 • Kom zoveel mogelijk op de fiets, lopend of per openbaar vervoer. Indien u toch wenst met de auto te komen, kunt u parkeren aan de Hoofdweg Oostzijde 640
 • De looproute is langs de Hoofdweg Oostzijde vanaf het parkeerterrein van de praktijk Dokter van Dorstenstraat. U verlaat de priklocatie via een uitgang aan de voorzijde aan de Burgemeester Pabstlaan.