Veel gestelde vragen COVID-19 Vaccinatie
Een herhaalprik tegen corona is een prik die 3 maanden na de boosterprik wordt toegediend. Er zit geen verschil in de werking van de herhaalprik en de boosterprik. Beide prikken zijn bedoeld om je afweer te verbeteren. De boosterprik is beschikbaar voor iedereen van 18+. De herhaalprik is voor mensen vanaf 60 jaar (of mensen die dit jaar 60 worden) en specifieke kwetsbare groepen.
Voor meer informatie:
• herhaalprik-tegen-corona
• aanpak-coronavaccinatie/herhaalprik
Voor patiënten die niet óf alleen liggend per ambulance vervoerd kunnen worden, óf vanwege psychische redenen niet mobiel zijn. Komen in aanmerking voor een coronavaccinatie aan huis. De uitvoering van de vaccinaties ligt primair bij de GGD’en en niet bij uw huisarts. Indien u aan de voorwaarden voldoet en hiervan gebruik wenst te maken, kan de huisarts u aanmelden voor een vaccinatie aan huis. U kunt hiervoor telefonisch contact opnemen met de assistente.
Uitleg ontwikkeling van het Coronavaccin
De 11 ingrediënten van het coronavaccin
Hoe gevaarlijk is het coronavaccin?
Hoe werkt een RNA vaccin?
Veel gestelde vragen COVID-19 Vaccinatie
In onderstaand filmpje worden de verschillen en de werking van het Corona-vaccin verder toegelicht.
- In het buitenland kregen een aantal mensen na een prik van Astra Zeneca trombose (klonten bloed in een bloedvat) samen met te weinig bloedplaatjes. Bij te weinig bloedplaatjes kan iemand erge bloedingen krijgen.
- Trombose samen met te weinig bloedplaatjes kan misschien komen door de prik, maar dat is nog niet zeker. Dat wordt verder onderzocht.
- De Europese organisatie die medicijnen keurt (EMA) doet onderzoek. Tot nu toe zijn deze dingen uit het onderzoek gekomen:
- De kans op trombose samen met te weinig bloedplaatjes is heel erg klein. Tot half maart kregen 20 miljoen mensen op de wereld een prik van Astra Zeneca. Hiervan kregen 25 mensen trombose samen met te weinig bloedplaatjes.
- De prik van Astra Zeneca is nog steeds veilig en werkt goed tegen (ernstige) COVID 19.
- Er is geen grotere kans op normale trombose door de prik (dus zonder te weinig bloedplaatjes). Ook niet als u al een keer trombose heeft gehad, als u rookt of als u de pil slikt. Voorbeelden van normale trombose zijn een trombosebeen of longembolie.
- Er is ook geen grotere kans op te weinig bloedplaatjes (dus zonder trombose) door de prik.
- De kans dat de prik zorgt dat u niet ernstig ziek wordt door COVID 19 is veel groter dan de kans op een erge bijwerking door de prik.
Illustratie van de mogelijke nadelen en voordelen bij een lage blootstelling (incidentie van 2 op 10.000 per dag - ongeveer het VK in maart 2021)
En bij hoge blootstelling (incidentie van 20 op 10.000 per dag - ongeveer het VK op het hoogtepunt van de tweede golf)
- Mondkapje
- Uw oproepkaart
- Uw legitimatie
- Uw ingevulde en uitgeprinte gezondheidsverklaring
- Evt. een uitgedraaide medicatielijst (zie uw eigen dossier via MijnGezondheid.net)
- Uw vaccinatiebewijs (deze heeft u bij uw 1e vaccinatie ontvangen)
Voor ons als huisartsenpraktijk is het soms niet bij te houden wie wel/niet opgeroepen dient te worden via de huisarts. Vaak vernemen wij het nieuws eerst via de media of uzelf. De eigenlijke opdracht vanuit de overheid volgt een paar dagen later. Wij vragen u niet gelijk naar de praktijk te bellen, maar uw uitnodiging af te wachten. Als u 3 weken na het nieuwsbericht geen uitnodiging heeft ontvangen, verzoeken wij u via assistente@mc-hoofddorp.nl contact met ons op te nemen. De huisarts beslist of u een uitnodiging krijgt op basis van uw medische achtergrond.
Bent u uw vaccinatiebewijs kwijt, dan kunt u inloggen op https://coronatest.nl om uw persoonlijke vaccinatiegegevens in te zien. Daar staat wanneer u met welk vaccin bent gevaccineerd. U kunt die pagina printen.
Het nieuws besteed uitgebreid aandacht aan het 'gele vaccinatieboekje' en dat de GGD heeft besloten vaker ook in dat boekje de covid-vaccinaties te gaan noteren. Dit leidt tot vragen aan huisartsen en overbelasting van de telefoon.
Het gele vaccinatiepaspoort heeft nog geen officiële status als het om de covid-vaccinaties gaat, maar kan alleen worden gezien als het compleet maken van uw persoonlijke administratie.
U kunt niet bij ons terecht voor een stempel van een vaccinatie die door de GGD is gezet.
Bent u door de huisarts gevaccineerd, dan heeft u bij uw vaccinatie een registratiekaart ontvangen, met daarop een sticker met de informatie over het vaccin dat u heeft ontvangen. Als u wil en al een vaccinatiepaspoort heeft, kan de informatie van de sticker in het vaccinatiepaspoort worden overgenomen, of u bewaart het hele kaartje zelf in het vaccinatiepaspoort. Dit heeft dan dezelfde waarde als dat u het in het vaccinatiepaspoort (laat) overnemen.
Daarnaast willen wij u erop wijzen dat wij niet beschikken over deze gele boekjes, indien u deze ondanks voorgaande informatie wenst te ontvangen, kunt u deze alleen via de uitgever van het gele boekje kopen.
Met ingang van 1 juli gaat de Europees Certificaat van kracht. Deze heeft u nodig om te reizen en wordt overal binnen Europa geaccepteerd. De DCC is per 1 juli beschikbaar via de Coronacheck app of via de website coronacheck.nl De QR code wordt digitaal of via papier aangeboden. Uw registratie en/of het gele boekje zijn niet rechtsgeldig. Alleen de QR code van de app mag worden gebruikt.
Hebt u vragen over de app of lukt het u niet de QR code digitaal te verkrijgen, verwijzen wij u naar de helpdesk van het ministerie van Volksgezondheid 0800 - 1351
Let op! De QR code krijgt u 14 dagen na vaccinatie te zien in de app. Wij geven geen (reis)verklaringen over vaccinaties en/of doorgemaakte corona infecties. Deze zijn ook niet rechtsgeldig. Wij bepalen ook geen antistoffen in kader voor vakanties en of reizen. In de meeste gevallen dient u een negatieve PCR test te tonen bij vertrek en/of aankomst. U heeft dan ook niets aan een antistoffen bepaling.
Heeft u nog meer vragen over de vaccinatie? U vindt meer informatie op www.coronavaccinatie.nl. Ook kunt u met vragen bellen naar het landelijk publieksinformatienummer van de overheid 0800 - 1351 (tussen 08:00 en 20:00 uur bereikbaar)
Verder kunt u kijken op:
https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/vaccins
En kijk op de samenvattende informatie op https://www.thuisarts.nl/corona/ik-denk-erover-om-prikken-tegen-corona-te-halen. Ook hier staat betrouwbare informatie over de vaccinatie tegen corona.
- Als u een ernstige allergie heeft voor iets wat in de prik zit.
In de bijsluiter van Pfizer, de bijsluiter van Moderna en de bijsluiter van AstraZeneca kunt u zien wat er in de prikken zit. - Als u na de 1e prik een ernstige allergisch reactie kreeg.
In deze situaties kunt u de prikken tegen corona pas later krijgen:
- U heeft koorts (38,5 graden of hoger) op de dag dat u de prik krijgt.
Laat u testen op corona. U kunt de prik halen als uit de test geen corona komt EN u geen koorts meer heeft. - U heeft andere klachten die passen bij corona. Laat u eerst testen. Als uit de test geen corona komt, kunt u de prik halen.
- U heeft op dit moment corona. Of u had kortgeleden corona. 4 weken na het begin van uw klachten kunt u de prik halen.
Bij corona zonder klachten, kunt u de prik krijgen 4 weken na de uitslag van uw test. - U heeft corona gehad, maar heeft nog steeds klachten die niet erger worden, zoals moeheid of niet goed ruiken. U kunt de prik krijgen vanaf 4 weken na de dag dat u klachten kreeg.
- U heeft in het ziekenhuis een behandeling tegen corona gekregen.
Door sommige behandelingen kan de prik minder goed werken. Overleg met uw huisarts of u de prik kunt krijgen of dat u 3 maanden moet wachten. - U moet thuisblijven. Bijvoorbeeld omdat u woont bij iemand met corona. Of omdat u een melding van CoronaMelder hebt gekregen of net uit het buitenland komt. Als u weer naar buiten mag, kunt u de prik halen.
- U krijgt binnen 48 uur een operatie waarbij u in slaap gemaakt wordt (narcose).
Alleen mensen die in het verleden:
- Aangetoonde ernstige allergie voor een van de bestanddelen van het vaccin
- Aangetoonde ernstige allergische reactie na een eerdere toediening van hetzelfde vaccin
Mogen geen covid-19 vaccinatie.
Een anafylactische reactie (zeer ernstige allergische reactie) in het verleden (bijvoorbeeld na een ander vaccin, medicijn of voedingsmiddel) is geen contra-indicatie voor een COVID-19-vaccinatie, maar wel een reden om als voorzorgsmaatregel een wat langere observatieperiode van 30 minuten na de vaccinatie in acht te nemen.
Beslisboom bij gebruik van antistolling en Covid-19 vaccinatie
ATC-code is de groep waar uw medicatie ingedeeld wordt
Ad groep 2 & groep 3 (groep 2 LMWH/ Fraxiparine en groep 3 DOAC+ de groen gekleurde groepen).
- Bij 1 x per dag inname van de medicatie:
Liefst 12 uur tussen inname tablet en vaccinatie. Twee minuten stevig afdrukken na de vaccinatie. - Bij 2 x per dag inname van de medicatie:
Liefst vaccineren kort voor inname van de volgende tablet. Als dit praktisch niet haalbaar is, heeft het de voorkeur om het vaccin minimaal 4 uur na laatste inname toe te dienen. Twee minuten stevig afdrukken na de vaccinatie.
Indien dit alles praktisch niet haalbaar is, dan kan toch in overleg met een arts gevaccineerd worden. Als het vaccin binnen de 3-4 uur na inname van de bloedverdunner wordt toegediend wordt geadviseerd om 10 minuten stevig af te drukken zonder te wrijven (bron: LCR).
Ad groep 4 (blauw: acenocoumarol/ fenprocoumon)
Geen bezwaar tegen vaccineren, wel voorzorgsmaatregelen:
- U neem telefonisch contact op met de trombosedienst twee weken voor uw vaccinatie. Uw INR moet namelijk onder de 3.5 zijn. De trombosedienst geeft u maatwerk advies. Twee minuten stevig afdrukken na de vaccinatie.
Bent u gevaccineerd via de praktijk? Dan krijgt u een vaccinatiebewijs.
Door de overheid wordt er gewerkt aan een digitaal, Europees geldig vaccinatie- en testbewijs (digital green certificate), dat gebruikt kan worden voor reizen naar het buitenland en andere momenten waarop een bewijs van negatieve coronatest of coronavaccinatie vereist is. Het gaat hierbij om een app. Een briefje van een arts of het bij de vaccinatie verstrekte kaartje blijkt niet geldig voor dit soort situaties. U hoeft dus niet bij de huisarts te informeren naar zo’n verklaring. Huisartsen kunnen die niet geven. Zie ook hieronder Digitaal Corona Certificaat.
Vanaf 4 weken na besmetting:
Mensen die COVID-19 doorgemaakt hebben kunnen vanaf 4 weken na het begin van de symptomen gevaccineerd worden.
- Bij het doormaken van COVID-19 na 1e vaccinatie wordt de 2e vaccinatie wel gegeven.
- Met een tussenpauze van minimaal 4 weken na het begin van de Corona-symptomen
Tot half jaar geleden besmet geraakt = slechts 1 vaccinatie nodig:
Mensen die een bewezen COVID-19 doormaakten het half jaar voorafgaand aan de 1e vaccinatie zijn voldoende beschermd na 1 vaccinatie en hoeven geen 2e te krijgen.
Uitzonderingen:
Uitgezonderd zijn ernstig immuun gecompromitteerde:
- Patiënten met hematologische maligniteit gediagnosticeerd in de laatste 5 jaar;
- Patiënten met ernstig nierfalen of dialyse;
- Patiënten na orgaan- of beenmergtransplantatie;
- Patiënten met een primaire immuundeficiëntie;
Zij krijgen altijd de 2e dosis van het COVID-19-vaccin toegediend.
Nog een uitzondering:
Eerdere behandeling met Monoklonale COVID-19 antistoffen: Als iemand is behandeld met monoklonale anti-COVID-19-antistoffen kan pas 2-3 maanden na toediening van de antistoffen gevaccineerd worden.