Griepprik- en pneumokokkenvaccinatie 2020 en aanvullende veiligheidsmaatregelen

Griep

Griep kan ernstige gevolgen hebben. Vooral als u diabetes, een hart-, long- of nierziekte of een verminderde weerstand heeft. Ook als u 60 jaar of ouder bent kunnen de gevolgen ernstig zijn. De griepprik is de beste manier om u tegen griep te beschermen. Ook als u zich nu gezond voelt. De griepprik zorgt ervoor dat uw lichaam afweerstoffen tegen griepvirussen maakt. Twee weken na de griepprik heeft u genoeg afweerstoffen.

Bekijk infographic

Pneumokokken

Pneumokokken zijn bacteriën die longontsteking kunnen veroorzaken. Oudere mensen kunnen er sneller en erger ziek door worden, omdat de afweer dan vermindert. Omdat oudere mensen het meest kwetsbaar zijn, ontvangt u als u geboren bent tussen 1941 en 1947 (73 tot 79 jaar) dit jaar voor het eerst een uitnodiging voor de pneumokokkenprik. Vanaf 80 jaar geeft de pneumokokkenprik weinig bescherming. Daarom worden mensen vanaf 80 jaar daarvoor niet uitgenodigd.

Bekijk infographic
Zowel de griep- als pneumokokkenprik beschermen u niet tegen Covid-19. Zij verbeteren wel uw weerstand tegen ziektes.

Uitnodigingsbrief

Komt u in aanmerking voor alleen de griepprik dan zult u in de week van 10 oktober een brief ontvangen. Als u voor beide vaccinaties in aanmerking komt dan ontvangt u twee brieven van ons. Deze brieven dient u mee te nemen naar de vaccinatie. Zonder brief is het niet mogelijk om de vaccinatie te ontvangen in verband met de registratie.